Suur-Savon Beagle ry:n historiaa

Lataa tästä Suur-Savon Beagle ry historiikkikokoelma (PDF)

Rodun tuonti ja rotujärjestön perustaminen

Beagle tuotiin rotuna Suomeen aluksi Amerikasta 1956 ja myöhemmin kantaa vahvistettiin englantilaisilla ajuebeagleilla 1960-luvulla. Koirarotu yleistyi Suomessa nopeasti ja vuona 1961 perustettiin Suomeen valtakunnallinen rotujärjestö nimeltä Suomen Beaglejärjestö ry .

Paikallisyhdistysten perustaminen

Beagle saavutti metsästyskoirana nopeasti huomattavan suosion ja on yhä toiseksi suosituin ajava koirarotu Suomessa . Aktiivisimmat beaglen harrastajat liittyivät paikallisiin beagleyhdistyksiin ja useimmat vannoutuneimmat heistä ovat yhä edelleen jäseninä perustetuissa yhdistyksissä. Liittymis- ja jäsenmaksut on pyritty pitämään kohtuullisina ja näin saamaan pitkäaikaisia jäseniä yhdistyksiin mukaan .

SUUR-SAVON BEAGLE RY JA SEN PERUSTAMINEN

YHDISTYKSEN ALKUTAIVAL

Beagle-harrastus alkoi Suur-Savon alueella 1960-luvun lopulla Pieksämäellä, jossa muutama beaglen omistaja koirineen lähti mukaan koetoimintaan. Alkuun toimintaa oli lähinnä Pieksämäen kennelkerhon puitteissa. Paikkakunnalla vallinnut hyvä yhteishenki eri koirarotujen harrastajien keskuudessa sai aikaan runsaan osanoton beaglen ajotuomarikursseille. Lisäksi ensimmäisistä ajokokeista saavutettu hyvä tulostaso antoi toiminnan leviämiselle vauhtia. Kun myös muualla Suur-Savon alueella oli kiinnostusta beagletoimintaan, alkoi Raimo Kuikka ajaa rotujärjestön jäsenyhdistyksen perustamista.

Raimo Kuikka kutsui muutamia asiasta kiinnostuneita koolle Vesa Koikkalaisen kotiin alkuvuodesta 1973 jalostamaan ajatusta oman beagleyhdistyksen perustamisesta. Paikalla olivat Raimo Kuikka, Vesa Koikkalainen, Yrjö Heimonen, Veikko Koikkalainen ja Pertti Halonen.

Saman vuoden marraskuun 21. päivänä kokoonnuttiin Pieksämäelle Suur-Savon Beaglen perustavaan kokoukseen hotelli Pieksänhoviin. Perustavassa kokouksessa oli läsnä 15 henkilöä ja puheenjohtajan toimi Raimo Kuikka sekä sihteerinä Pertti Halonen. Kokoukseen oli kutsuttu Idän lohkon yhdysmies Verner Rossi ja kennelpiirin puheenjohtaja Edvart Hämäläinen. Kokous päätti yksimielisesti perustaa rekisteröidyn yhdistyksen Suur-Savon Beagle ry:n. Samalla päätettiin liittyä Suomen Kennelliitto ry:een, Suur-Savon Kennelpiiriin ja Suomen Beagle ry:een.

Ensimmäiseen johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Raimo Kuikka, varapuheenjohtajaksi Pertti Halonen, sihteeriksi Maila Koikkalainen ja rahastohoitajaksi Vesa Koikalainen, muiksi johtokunnan jäseniksi Lauri Kolehmainen ja Yrjö Heimonen. Tilintarkastajiksi valittiin Matti Paasi ja Usko Walther, varalle Matti Vilhunen ja Maila Koikkalainen. Liittymismaksuksi päätettiin 10 mk ja jäsenmaksuksi 5 mk. Kokouksessa olivat mukana myös Ritva Kuikka, Veikko Koikkalainen, Matti Huhtinen, Reino Kärkkäinen, Sulo Ikonen ja Paavo Mattila.

Jo 16.2.1974 järjestettiin Kaupungin hotellissa beagleilta, jossa olivat mukana Suomen Beaglejärjestöstä Wilhelm Schauman ja Juhani Hirvensalo. Myös Pohjois-Karjalasta oli edustus. Osanotto oli runsas, 36 henkilöä. Seuraava tapahtuma oli Juvalla 13.3.1974. Tässä tilaisuudessa käytiin innokasta keskustelua tulevasta toiminnasta. Mukana oli 14 henkilöä.

JÄSENMÄÄRÄ

Yhdistyksemme jäsenmäärä pysytteli toimintamme alkuvuosina noin 40 jäsenen paikkeilla, josta se on noussut ja vaihdellut 110 jäsenen paikkeilla. Vuonna 2005 meillä oli115 jäsentä.

PUHEENJOHTAJAT VUOSILTA 1973 –2006

 • Raimo Kuikka 1973 –1976, 1979 ja 1981 -1982 yht. 7 v
 • Vesa Koikkalainen 1980 yht. 1 v
 • Reino Kärkkäinen 1977 -1978 ja 1983 -1988 yht. 8 v
 • Seppo Vuorento 1992 -1994 yht. 3 v
 • Seemi Auvinen 1989 -1991 ja 1995 -1996 yht. 5 v
 • Olavi Malmberg 1997 – edelleen

JÄSENTAPAHTUMAT

 • Suur-Savon Beaglen järjestämänä pidettiin 23.8.1986 beagleilta Ristiinan Brahenlinnassa, jossa rotujärjestön toimintaa selosti Juhani Hirvensalo, Suur- Savon Beagle ry:tä esitteli Raimo Kuikka, ulkomuotopuolta selvitti Paavo Mattila ja jalostusneuvontaa esitteli Matti Vilhunen.
 • Kesällä 1990 suursavolaiset beagleharrastajat kokoontuivat Juvalle tuottajien tuvalle kesäpäiville. Mukana tapahtumassa oli myös silloinen rotujärjestömme puheenjohtaja Matti Lehmussaari.
 • Kesällä 1991 järjestettiin Suur-Savon Beaglen jäsenristeily Saimaalla. Noin 60 beagleharrastajaa astui laivaan soutupitäjän Sulkavan laivalaiturista ja matkasta muodostui useimmille muistorikas tapahtuma.
 • Rantasalmi vesistöineen loi oivat puitteet kesän 1994 kesätapahtumalle, jolloin tutustuimme ensin Järviluonnon keskukseen ja matkasimme sitten Linnansaareen, jossa nautimme kahvit ja paistoimme makkarat ennen paluumatkaa. Mukana nelisenkymmentä jäsentä.
 • 1995 vietimme kesäpäivät Sulkavalla ja kävimme mm. sotahistoriallisella Linnavuorella.
 • 1996 kesätapahtuma pidettiin myös Sulkavalla, jolloin vierailimme Löppösten mökillä .
 • 1997 keväällä teimme patikkaretken luonnon kauniille Juvan Huitukan harjulle ja samana kesänä vietimme kesäpäiviä Juvan kunnan lomakohteessa Araratissa .
 • Kevättalvella 1998 ulkoilimme ja pilkimme Juvalla Pirkko ja Reino Kärkkäisen kotirannalla. Saman vuoden kesäpäivät vietimme Savonlinnassa metsä- ja kalainstituutin tiloissa .
 • Ulkoilu – ja pilkkitapahtumat saivat jatkoa Ristiinassa vuonna1999, jolloin vierailimme Mannerien mökillä ja Kuomio- järven jäällä kisaillen pilkinnän mestaruudesta. Sen vuoden kesäpäivät vietimme Lamminmäen metsästysseuran majalla Pieksämäellä .
 • Uuden vuosituhannen ensimmäinen, vuoden 2000 ulkoilu- ja pilkkitapahtuma pidettiin Juvalla Jukajärvellä. Saman vuoden kesäpäiviä vietimme Savonlinnan takana Pellossalossa , tarkemmin Ulla ja Matti Juutin kesämökillä .
 • 2001 ulkoiltiin ja pilkittiin Hatsolassa Juvalla ja kesäpäivät vietimme toistamiseen Araratilla Juvalla.
 • 2002 pilkit pilkittiin Juvalla Murtosella ja kesätapahtumat pidettiin Luoteis-Juvan Erän majalla Juvalla.
 • 2003 keskityttiin 30-vuotisjuhlaan, joka pidettiin Pieksämäellä.

KOE- JA NÄYTTELYTOIMINTA

 • Koe- ja näyttelytoimintaa yhdistys ei pystynyt vielä 1975 järjestämään, koska muodollisten asioiden hoitaminen otti oman aikansa ja sekä kokeet että näyttelyt olisi pitänyt anoa jo edellisenä vuonna. Vuonna 1976 järjestettiin sitten ensimmäiset ajokokeet, joihin osallistui kolme voittajaluokan koiraa, joista yksi hukkui. Jäsenmäärä oli silloin 40 henkeä.
 • 23.1.1977 pidettiin ensimmäinen Suur-Savon Beaglen ry:n järjestämä koiranäyttely, johon osallistui 112 koiraa. Samana vuonna pidettiin Suomen Beaglejärjestön vuosikokous ja erikoisnäyttely Pieksämäellä. Näyttelyyn osallistui 38 beaglea. Vuosi oli kaikin puolin vilkastoimintainen.
 • 13.3.1993 kokoontui valtakunnan beagleväki jälleen Pieksämäelle Savonsolmuun rotujärjestön vuosikokoukseen ja seuraavana päivänä SBJ:n päänäyttelyyn, jossa 43 beaglea arvosteli Klaus Hainari.
 • Koetoiminta vilkastui nopeasti beaglerodun yleistyttyä tälläkin alueella ja alkuun, jopa neljännesvuosisadan ajan, beagleille järjestettiin omat ajokokeensa. Pienestä rekisteröintimäärästä huolimatta järjestettiin 80- luvulla Suur-Savon kennelpiirin alueella parhaimmillaan jopa seitsemät ajokokeet nimenomaan beagleille. Myöhemmin ajokokeita alettiin järjestää yhteisiksi suurten ajokoirien kanssa.
 • Nykyisin pyrimme näyttelyjärjestelyissä yhteistyöhön eri metsästysseurojen kanssa, esimerkiksi 1999 ja 2002 järjestimme onnistuneet koiranäyttelyt Juvalaisen metsästysseuran Luoteis-Juvan Erän kanssa.

AJOVOITTAJAOTTELUT

Yhdistyksemme toiminta-alueella on järjestetty kaksi Ajovoittajaottelua. Vuoden 1984 Ajovoittajaksi Juvalla leivottiin Erkki Salmelaisen xx Jesse. Ajovoittajaottelun ikävämpiin puoliin lukeutui Tarmo Kivilahden omistaman beaglen katoaminen jo ensimmäisenä kilpailupäivänä. Rai löydettiin seuraavana keväänä hukkuneena maastoon rajoittuvasta Mälkiön lammista.

IDÄN LOHKON VALINNAT

1970 luvun Idänlohkon valinnoista ei ole tarkkaa tietoa käytettävissä. Myöhempiä Idänlohkon valintakokeita olemme pitäneet 1983, 1988 ja 1993 Pieksämäellä, 1998 Juvalla sekä 2003 Sulkavalla.

MAAOTTELUT

Ajovoittajaotteluissa ansaittujen menestysten perusteella meillä on ollut mahdollisuus osallistua kolmesti eri maissa pidettyihin maaotteluihin. 1979 mikkeliläisen Simo Parkkisen narttu Tupu saavutti maaotteluvoiton Ruotsissa ja saavutti samalla Ruotsin käyttövalion arvon. Seemi Auvisen XXX M-94 Veskansan Vikke toi Karkkilassa käydystä maaottelusta joukkuekullan ja henkilökohtaisen hopean vuonna 1995. Nämä edellä mainitut maaottelut käytiin ainoastaan Ruotsin ja Suomen kesken.

2001 maaottelu käytiin Norjassa Selbussa, Trondheimin kupeessa. Mukana maaottelussa oli Norja, Ruotsi ja Suomi. Suur-Savoa edusti tällä narttu Kuomionpään Lila omistajansa Olavi Malmbergin kanssa. Matkasimme lähes täyden vuorokauden Norjan lumisille tuntureille, mistä tuomisina joukkueellemme joukkuehopea ja Lilalle Norjan käyttövalion arvo.

PARAS AJURI -KIERTOPALKINTO

 • 2000 Kuomionpään Lila sai Paras ajuri -kiertopalkinnon.
 • 2002 edellä mainitun tittelin sai Myllytuvan Jami. Molemmat koirat ovat Juvalta, saman metsästysseuran jäsenten beagleja . Lisäksi molemmat periytyvät samasta uroksesta sekä samasta narttulinjasta .
 • MUUT KOKEET
 • Ystävyysotteluja käydään vuosittain Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yhdistysten välillä.
 • YHDISTYKSEN TALOUS
 • Talouden pidossa on onnistuttu vaihtelevasti. Varsinkin yhdistyksen ensimmäisillä vuosikymmenillä rahavarat ovat olleet niukat. 70-luvulla yritettiin taloutta parantaa jopa kaksi konserttia pitämällä. Nämä eivät onnistuneet, vaikka toiseen konserttiin oli järjestetty esiintymään Danny.
 • Myös näyttelyiden tuotto on ajoittain jäänyt pieneksi, joten toimintaa on ollut sopeutettava pienten tulojen mukaiseksi. Rahan keräämiseksi pidetyissä talkoissa on kuitenkin aina ollut ilahduttavan paljon jäseniä mukana.

HUOMIONOSOITUKSET JA MUISTAMISET

Kunniapuheenjohtajat:

Raimo Kuikka kutsuttiin vuoden 2002 vuosikokouksessa yhdistyksemme historian ensimmäiseksi kunniapuheenjohtajaksi. Hänet tunnettiin aktiivisena beaglerodun harrastajana, kasvattajana, yhdistyksemme ensimmäisenä puheenjohtajana, jalostusneuvojana, rotujärjestön alaisena pentuevälittäjänä jne.

Toiseksi kunniapuheenjohtajaksi yhdistyksemme johtokunta kutsui pitkäaikaisen puheenjohtajansa Reino Kärkkäisen 2003.

Kunniajäsenet:

Yhdistyksemme ensimmäiseksi kunniajäseneksi kutsuttiin 17.8.1991 Yrjö Heimonen Pieksämäeltä. Kunniajäsenyys myönnettiin myös Matti Huhtiselle hänen täytettyään 70 vuotta 15.8.2000. Vuoden 2002 vuosikokouksessa kunniajäsenyys myönnettiin Vesa Koikkalaiselle hänen pitkäaikaisista ja ansiokkaista saavutuksistaan Suur-Savon Beaglen hyväksi .

LOPUKSI

Toimintamme on ollut puhtaasti vapaa-ajan harrastelua. Silti merkille pantavaa on ollut harrastajiemme pitkäjänteisyys ja aktiivisuus. Edelleenkin monet perustajajäsenet ovat mukana toiminnassa.